donderdag 30 maart 2017

Paasmandje ontwerpen

We gaan deze keer nog weer verder in het paasthema. Het leek me leuk om een paasmandje te ontwerpen. Het staat altijd gezellig een mandje met chocolade paaseitjes op tafel.
Voor dit mandje heb je nodig:
  • karton
  • twee splitpennen
  • stuk lint
  • raffia (ik gebruikte AH raffia extra fijn)
  • chocolade paaseitjes


We beginnen met het tekenen van een ovaal met de ovaaltool. Dan gaan we naar het dupliceervenster. Selecteer je ovaal  en klik op 'draai 5 kopieën'.


Ga daarna naar het aanpassingsvenster. Selecteer alles en klik op 'samensmelten'.


Je hebt nu een prachtige bloemvorm. Je kunt het dupliceervenster dus ook heel goed gebruiken om zelf bloemen te ontwerpen!
In deze bloemvorm teken je vervolgens met de ovaaltool een cirkel (ovaaltool  gebruiken en tegelijkertijd shift indrukken voor een perfecte cirkel). Deze cirkel wil je precies in het midden hebben. Gebruik hiervoor het uitlijningsvenster. Selecteer de bloemvorm en de cirkel en klik op 'centreren'.


Vervolgens teken je met de lijntool  een lijn precies door het midden van een hoek in de bloem naar de hoek aan de overkant. In het dupliceervenster draai je weer 5 kopieën.


Nu wordt het wat ingewikkeld. Selecteer alle lijnen en de bloemvorm, rechtermuisklik, voeg paden samen. Dit geheel selecteer je nogmaals, rechtermuisklik, zet op achtergrond.
De cirkel selecteer je voor de zekerheid ook nog even, rechtermuisklik, zet op voorgrond.
Selecteer nu alles en ga naar het aanpassingsscherm. Kies hier voor weghalen.


Als het goed is krijg je dan onderstaande vorm. Nu wil je graag de lijnstijl van de cirkel veranderen. Dit moet een vouwlijn worden, dus een geperforeerde lijn. Het kan zijn dat je eerst even de gehele  vorm moet selecteren en met rechtermuisklik moet 'degroeperen' en 'paden losmaken' moet doen om de cirkel alleen te kunnen selecteren. Selecteer de cirkel en klik in het lijnstijlvenster op de gewenste geperforeerde lijn.


In de basis is het mandje nu af, maar we gaan zo nog gaatjes toevoegen om een lint doorheen te kunnen rijgen. Maar eerst maken we het hengsel van het mandje. Sleep met de afronde rechthoektool een langwerpige rechthoek, zoals op de afbeelding hieronder.


Nu gaan we de meerhoektool gebruiken om een hulplijn te maken voor het plaatsen van de gaatjes. Klik de meerhoektool aan en klik van hoek naar hoek in de bloemvorm. Je krijgt dan dit (ik heb de lijnkleur blauw gemaakt, zodat het wat duidelijker te zien is).


Teken met de ovaaltool nu een kleine cirkel van ongeveer een 5 mm (druk shift in bij het slepen voor een perfecte cirkel). Plaats nu 24 van deze cirkeltjes langs de hulplijn, zoals op de afbeelding hieronder. Tip: plaats twee cirkels op de plek waar je ze wilt hebben en groepeer deze. Dupliceer dit tweetal en draai met het groene rondje om ze goed langs de lijn te kunnen zetten.
Voor het hengsel maak je nog twee extra cirkels recht tegenover elkaar. Ook in de afgeronde rechthoek plaats je nog twee cirkels. Je kunt het hengsel dan straks met twee splitpennen vastzetten aan het mandje.

 Uiteindelijk ziet het er dus zo uit:

De hulplijn kun je nu verwijderen. Vergeet niet om de hele figuren nog even te selecteren en te groeperen. Anders verschuif je misschien iets per ongeluk, dat zou zonde zijn van al je werk.

Na het snijden kun je het mandje makkelijk in elkaar rijgen met een stuk lint. Als je een extra stevig mandje wilt. Snij de delen dan twee keer uit en plak deze op elkaar.

 
Gebruik een splitpen om het hengsel eraan te zetten en maak het geheel eventueel af met een 3D bloem. Ik heb hier een bloem uit de Silhouette Store gebruikt (3D flower van Lori Withlock, Design ID #31593).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten