donderdag 9 maart 2017

Een ei hoort erbij!

Het is buiten nog grijs en nat, maar toch is het al merkbaar dat de lente eraan komt. Bij mij in de tuin bloeien de sneeuwklokjes volop en de krokusjes beginnen ook al langzaamaan te bloeien. Het warmere weer komt er weer aan. Het wordt weer tijd voor lente/paasknutsels. Ik maak altijd themastickers voor mijn dochter en dit jaar zat ik te denken aan paaseieren en dergelijke. Nu ben ik al aardig op weg met mijn paashaas in ei ontwerp, maar die is nog niet af. Maar aangezien ik toch een blogpost wil maken deze week laat ik nu zien hoe je op een makkelijke manier een leuk paasei kunt maken in Studio.
Onderwerpen die ik in deze blogpost ga behandelen zijn weer werken in puntbewerking, het gebruik van patronen en handig gebruik maken van gebroken paden.

Laten we beginnen met het tekenen van een simpele ovaal met de ovaaltool.


Ovaal betekent wel eivormig, maar het is geen mooie eivorm, dus dat gaan we veranderen. Selecteer je ovaal en ga naar puntbewerking. Door de bovenste vector (zwarte blokje) naar boven te verslepen wordt de bovenkant van het ei spitser en krijg je een mooiere eivorm. Dit kan genoeg zijn,  maar het kan ook zijn dat je dat nog niet echt mooi vindt. Waarschijnlijk moet dan de onderkant wat boller. Dit krijg je door de onderste vector (zwarte blokje) wat omhoog te slepen. Door er wat mee te spelen krijg je vanzelf de vorm die jij het mooiste vindt.


Nu kun je je paasei natuurlijk gewoon één kleur geven, maar dat is een beetje saai. Je kunt er ook meerdere kleuren aan geven door gebruik te maken van het patroonvenster. Selecteer je figuur en ga naar patroonvenster en kies vervolgens het patroon dat je wilt gebruiken. Ik heb gekozen voor een simpel stippel patroon uit de basisopties, maar je kunt natuurlijk ook wat anders gebruiken. Sterker nog je kunt zelfs een foto gebruiken, als je dat zou willen, maar  dat ga ik nu niet bespreken.


Ik vind zelf dat het patroon zo erg druk is, maar daar kun je makkelijk wat aan doen. Scroll in het patroonvenster naar beneden naar de geavanceerde opties. Hier kun je nog wat spelen met hat patroon wat je in je figuur hebt gezet. Wij gaan nu de schaal aanpassen, zodat de stippen groter worden en het beeld wat rustiger.


Bij het pijltje in bovenstaande afbeelding kun je de schaal aanpassen, Als je boven de 100% gaat zitten, zoom je in op het patroon (en worden onze stippen dus groter) en als je onder de 100% gaat zitten, zoom je uit (en worden de stippen dus kleiner).
Hou er rekening mee dat het patroon dat je in het figuur zet niet gesneden wordt, maar alleen geprint! Erg leuk om kaarten mee te maken of op printbare stickervellen.

Het plan is nu om het eitje te breken. Ik heb even het patroon weggehaald uit het ei, want ik ga straks paden breken en dan werkt het vullen met een patroon/kleur niet meer.
Om het eitje te breken tekenen we eerst een rechte lijn met de lijntool. Als je shift indrukt tijdens het slepen van de lijn, krijg je een perfect horizontale lijn (of verticale lijn als je van boven naar beneden sleept 😉).
Selecteer je pas getekende lijn en ga weer naar puntbewerking. Je ziet dat je rechte lijn een open pad is door de rode rondjes aan de uiteinden. Nu gaan we de lijn aanpassen, zodat je een soort van kartellijn krijgt. Door te klikken op je getekende lijn creëer je een extra vector (zwart blokje). door deze naar boven of naar beneden te slepen maak je een hoek in de lijn. Doe dit op meerdere plaatsen om een kartellijn te maken. Sleep tenslotte de rode uiteinden van je lijn naar de rand van het ei (maak even een kopie van je lijn via rechtermuisklik, dupliceren en zet die weg aan de zijkant van je scherm voor later gebruik).
Je hebt dan dit:

Nu willen we deze lijn precies in het midden van ons ei hebben. Hiervoor gebruiken we het uitlijningsvenster. Selecteer de lijn en het ei en klik op centreer. Nu staat de lijn precies in het midden.


Selecteer alleen het ei. We gaan nu het pad breken. Ga weer naar de puntbewerking en breek het pad daar waar de kartellijn het ei kruist door op het ei te klikken en daar een vector te plaatsen en daarna op 'breek pad' te klikken in het puntbewerkingsvenster. Doe dit aan beide kanten van het ei.


 Daarna selecteer je weer alleen het ei, rechtermuisklik, maak paden los.


Selecteer nu het onderste deel van het ei en de kartellijn, rechtermuisklik, voeg paden samen.


Selecteer de figuur weer en ga naar puntbewerking, als je nu inzoomt zie je dat er twee open paden dicht bij elkaar zitten. Klik op de rode puntjes en het wordt een gesloten pad. Doe dit aan beide zijden. De onderste helft van het gebroken ei is nu klaar. de bovenste helft gaat op dezelfde manier. Plaats de eerder gedupliceerde lijn op de plek waar je het willt hebben, selecteer alles, paden samen voegen en dan de open paden sluiten door te klikken op de rode punten.

Het eindresultaat ziet er zo uit:


Dit kan natuurlijk ook weer gevuld worden met een patroon. Denk er dan om dat je de paden van beide helften moet samenvoegen om het patroon in de hele figuur te kunnen manipuleren!


Ik hoop dat dit weer een leerzame blogpost was. Veel plezier met ontwerpen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten