vrijdag 9 juni 2017

Template kiekeboekaartje

Het plan was om vorige week al mijn blog te schrijven over het maken van een 'kiekeboe' kaartje, maar op één of andere manier kon ik niet de tijd vinden om het geheel in een blogvorm te gieten. Nu dus een nieuwe poging.
In mijn hoofd had ik het idee om een kaart te maken. Iets met dieren in een bos, die om een boom heen kijken. Hoe doe je dat? Na enig googlen kwam ik verschillende versies tegen. Hieronder volgt mijn versie.Als de kaart dicht is zie je geen diertjes (behalve de uil in de boom dan), maar als je de kaart opent zie je de dieren langs de boom kijken.
Voor deze kaart heb ik gebruik gemaakt van een free bundle van de Hungry JPEG. De Editable Woodland Animals. De bundles van The Hungry JPEG zijn erg leuk en ik gebruik ze vaak.
Ook heb ik een boom uit de store gebruikt. Ik zal even zoeken of ik kan vinden welke, want dat heb ik niet helemaal helder.

Uiteraard gaan we nu eerst beginnen met de template. Het maken van de uiteindelijke kaart doen we in de volgende blogpost. 
De kaart bestaat uit drie delen: de voorkant, de achterkant en de binenkant. De grootte van de achterkant, exclusief de plakrand, bepaalt hoe groot de uiteindelijke kaart wordt. Dit is goed om te onthouden!
Alle delen zijn ene simpele rechthoek. Deze zijn makkelijk te maken met de rechthoektool in Studio. Het makkelijkst is het om eerst de buitenlijnen van de verschillende onderdelen te tekenen. De verschillende delen zien er als volgt uit:
De afmetingen die ik gebruikt heb zijn:
Achterkant   met plakrand:       103 mm x 142 mm
                       zonder plakrand:  103 mm x 136 mm
Voorkant       zonder flap:          103 mm x 136 mm
                       met flap:               103 mm x 205 mm
Binnenkant                                103 mm x 205 mm  
                       vouwlijn in het midden

 Laten we beginnen met het maken van de achterkant. Kies in de linkerwerkbalk de rechthoektool en sleep hiermee een rechthoek van het gewenste formaat. In dit geval dus 103 mm x 142 mm.
Ik vind het dan makkelijk om de gemaakte rechthoek te dupliceren met rechtmuisklik dupliceer, om makkelijk een rechthoek met dezelfde breedte te maken om de plek van de plakrand te bepalen, maar dat is maar net wat je zelf plezieriger vindt.


Leg de rechthoek zonder plakrand op de rechthoek met plakrand en teken met de lijntool een verticale lijn (shift indrukken en van boven naar beneden een lijn trekken).Leg de getrokken lijn precies op de lijn van de rechthoek zonder plakrand en schuif daarna de rechthoek zonder plakrand aan de kant. Bewaar hem wel van het is handig in een later stadium. Pas nu de lijnstijl aan van de vouwlijn. Dit doe je in het lijnstijlvenster. Deze is verhuisd naar de rechterkant van je scherm! Klik op het driehoekje bij stijl.


Kies dan de stijl die je wilt voor je snijlijn in het menu. Zorg ervoor dat je lijn geselecteerd is en niet je rechthoek!


Selecteer vervolgens je rechthoek en je lijn en groepeer via rechtermuisklik. De achterkant van de kaart is nu klaar.

Nu gaan we de voorkant maken. Teken hiervoor net als hierboven met de rechthoektool een rechthoek, maar deze keer met de afmeting 103 mm x 205 mm. om de dezelfde hoogte te krijgen als de achterkant kun je handig gebruik maken van de hulprechthoek die we eerder gebruikt hebben!

Schuif  de hulprechthoek weer op de voorkant en trek een verticale lijn. Schuif de lijn weer precies op de hulprechthoek en schuif de hulprechthoek aan de kant. Pas de lijnstijl van de verticale vouwlijn weer aan en klaar is de voorkant van de kaart. Zorg ervoor dat je alles weer groepeert via rechtermuisklik groepeer.
De binnenkant van de kaart is het laatste wat nog moet. Teken nu met de rechthoektool een rechthoek van 103 mm x 205 mm. Ook nu wil je weer een verticale vouwlijn maken. Dus teken de lijn en pas de lijnstijl weer aan naar een geperforeerde lijn. De vouwlijn moet precies in het midden komen. hier voor kun je het transformeervenster gebruiken. Deze is weer te vinden aan de rechterkant van je scherm. Selecteer je rechthoek en je geperforeerde lijn. Klik op het transformeervenster en kies midden.


Je vouwlijn komt nu precies in het midden van je rechthoek en klaar is de binnenkant van je kaart. (Als je per ongeluk op de andere knop klikt bij midden, dan plaatst Studio je ontwerp precies op het midden van je werkblad). Selecteer en groepeer weer via rechtmuisklik groepeer.

Nu moet het kiekeboe gat nog gemaakt worden. Je moet hiervoor een gat in de voorkant maken en twee gaten in de binnenkant. In de achterkant komt geen gat.
Eerst moet je bepalen waar het gat niet mag komen in de kaart! Dit heb ik vastgesteld door de voorkant en de binnenkant oevr elkaar heen te leggen. Het gekleurde deel is het deel wat de flap niet haalt als de kaart opengevouwen wordt. Daar kan het gat dus niet zitten. Maak met de rechthoektool een hulprechthoek om te gebruiken bij het bepalen van de plek van het gat.Dupliceer de hulprechthoek en plaats het duplicaat langs de vouwlijn. De ruimte tussen de hulprechthoeken is de plek waar het gat zich mag bevinden. Aan de linkerzijde van de binenkant is het gat een spiegelbeeld van het gat op d erechterkant van de binenkant. Op de voorkant kant het gat zich niet helemaal aan de rechterkant van de kaart bevinden.
Dit ziet er als volgt uit:

Nu is alles klaar om een kiekeboekaart te maken. Dit doen we in de volgende blogpost, want dit is al een draak van een post geworden.
Nog wel even de plakinstructies voor als je alleen de template wilt gebruiken en je eigen kiekeboekaart wilt maken. De linkerkant van de binnenkant plak je dus met de acchterkant tegen de voorkant. Die gaten moeten dus precies op ellkaar vallen, daarom moet het gat op de linkerkant van de binnenkant het spiegelbeeld zijn.
De  achterkant plak je met de plakrand vast aan de uiterst rechterkant van de binenkant (aan de achterkant uiteraard).
De flap van de voorkant vouw je om en de afbeelding die in het gat moet verschijnen bevestig je dus op de achterkant van de flap. Ik hoop dat onderstaande foto het nog iets duidelijker maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten